Een nieuwe machine uit Taiwan

IMG_3379“Met de GT1614V gaan we grotere matrijzen maken dan tot nu toe mogelijk was”

Hij weegt bijna 25.000 kilo en staat op dit moment op een schip dat van Taiwan naar Nederland vaart: de GT1614V. Een compacte drieassen-/gestuurde machine waarmee Verbi straks matrijzen kan produceren van wel 1 bij 1 meter. “Matrijzen worden steeds groter; het is fijn dat we de grotere exemplaren straks niet meer hoeven uit te besteden”, zegt werkplaatschef Leon van Loon. Hij bezocht fabrikant Gentiger in Taipei.

Indrukwekkende prestaties
IMG_3374Er zijn meerdere machines die matrijzen kunnen maken die wat groter zijn dan gemiddeld, maar niet iedere machine past in de hal van Verbi. Op een beurs in Duitsland werd de Gentiger GT1614V gevonden; niet alleen compact genoeg, maar ook nog eens uitstekend in zijn prestaties. “Zijn bereik is ongelofelijk”, vertelt Leon. “We hebben de machine besteld en na de productie ervan ben ik hem gaan bekijken in de Taiwanese hoofdstad. Hij maakte direct een hele goede indruk. De machine was bezig met het frezen van een werkstuk, in een proefopstelling zonder belasting. Daarna werd er 4.000 kilo op het bed gelegd, en werd er verder gefreesd zonder afwijking! Ik kon het me bijna niet voorstellen! Al met al dus een zeer positieve impressie. Het gevoel is goed en we hebben veel vertrouwen in deze nieuwe machine.”

Kijkje in Taiwanese keuken
IMG_3303Leon was anderhalve dag in Taipei en heeft een even lange tijd in het vliegtuig gezeten. “Ik had het er graag voor over”, lacht hij. “Ik ben weer een ervaring rijker, je leert altijd enorm van een kijkje in andermans keuken. Gentiger is een prachtig bedrijf. Het zag er allemaal keurig en netjes uit, wat niet altijd gangbaar is in die wereld van machinebouwers. We zijn volgens mij de eerste in ons land met een Gentiger-machine. Over een tijdje laten we van ons horen over onze eerste bevindingen.”

Enkele specificaties:
Een werkbereik van X 1.60 Y 1.40 Z 700
Toerental van 0 tot 10000
Interne koeling door de spindel
Voedingen 20 X 18 X 20 m/min
Spindel 22 kw