Positieve eerste indruk van Gentiger portaalfreesmachine

In de vorige blog schreven we over de Gentiger GT1614V, een compacte drieassen-/gestuurde machine uit Taiwan waarmee Verbi matrijzen kan produceren van wel 1,40 bij 1,60 meter. We hebben deze machine gekocht bij De Ridder in Best. Samen met één van hun monteurs was werkplaatschef Leon van Loon in maart op bezoek bij Gentiger. Inmiddels is de GT1614V op een enorme dieplader bezorgd in Helmond. “Hij is zelfs al operationeel”, vertelt directeur Arjen Vos enthousiast.

gentigerDe machine, bijna 25.000 kilo zwaar, werd eind maart bezorgd, midden in de nacht. “Arjen en ik hebben hem vol verwachting staan opwachten”, vertelt Leon. “Het logge apparaat moest met een kraan van de dieplader worden getakeld, en via de tuin van de buren hebben we hem in onze hal kunnen plaatsen. ’s Ochtends hebben we hem uitgepakt. Het stellen door leverancier De Ridder duurde nog bijna twee volle dagen. Later kwam daar ook nog een technicus uit Taiwan bij. Leuke uitdaging: hij sprak geen woord Engels. Het zorgde voor hilarische taferelen.”

Al in productie
Na de installatie hebben collega’s John Steegs en Stefan Beijers een tweedaagse cursus gevolgd over de machine, en er volgt er binnenkort nog een over de besturing ervan. Ondertussen draait de freesmachine  al wel in de productie. “We zijn tot nu toe heel positief over de Gentiger”, vertelt Arjen. “Hij werkt nog niet op met de snelheid die wij voor ogen hebben; dat duurt altijd wel even. En het wordt voor ons natuurlijk pas echt spannend als we hiermee grote matrijzen gaan maken. Daar hebben we de GT1614V immers voor gekocht. Fijn dat we dat werk straks niet meer hoeven uit te besteden.”

De machine wordt binnengebracht.Enkele specificaties:

Een werkbereik van X 1.60 Y 1.40 Z 700
Toerental van 0 tot 10000
Interne koeling door de spindel
Voedingen 20 X 18 X 20 m/min
Spindel 22 kw

De Gentiger komt aan, midden in de nacht.