Verbi deelnemer in komst nieuwe techniekopleiding Techniekcentrum Brainport

Midden op het industrieterrein van Deurne worden vanaf september jonge techneuten opgeleid. Op dit moment kunnen veel maakbedrijven niet groeien door een groeiend te kort aan vakmensen. Techniekcentrum Brainport gaat hiervoor een oplossing bieden. De nieuwe mbo-techniekopleiding in Deurne gaat in september van start. Op dit moment wordt druk geklust om het oude gebouw van FHT Perslucht aan de Indumastraat in Deurneom te bouwen tot werkplaats en lesruimte. 

Leren in de praktijk

In de opleiding draait het om leren in de praktijk. De techniekstudenten werken straks drie dagen bij één van de elf deelnemende bedrijven, de overige twee dagen volgen ze theorie- en praktijkles in het Techniekcentrum. Daarmee wijkt deze opleiding af van al bestaande opleidingen. Hier is de verdeling veelal vier bedrijfsdagen en één dag opleiding.

Visie op techniekonderwijs

De bedrijven die deelnemen aan het Techniekcentrum Brainport bepalen hebben ook inspraak op hoe het onderwijs eruit gaat zien. Het gaat om vakken zoals metaalbewerking, constructie, mechatronica en onderhoudstechniek. De studenten krijgen onder begeleiding de praktijk onder de knie. Daar wordt op de lesdagen echt de tijd voor genomen. Op de werkvloer ontbreekt deze tijd vaak. Na twee jaar zijn de studenten allround verspaners of constructiewerkers op mbo niveau 3.

Deelnemende bedrijven en instanties

Het Techniekcentrum Brainport in Deurne is een initiatief van ROC Ter AA, Brainport Industries College en elf maakbedrijven in de Peel, waaronder Verbi. Gemeente Deurne levert een financiële bijdrage.

 

Artikel in het Eindhovens Dagblad: https://www.ed.nl/deurne/voorbereiding-techniekopleiding-deurne-in-volle-gang~a5b58a17/